Opening waterstofinstallatie Hystock/Gasunie

Op 26 juni 2019 heeft Koning Willem Alexander de Groene waterstofinstallatie van de Gasunie in Veendam geopend. Voor deze opening heeft 3DXL een waterstofboom ontworpen. Het project, Hystock genaamd, is een innovatieproject van de Gasunie waarbij geëxperimenteerd wordt met energieopslag in waterstof.

h2-boom

De boom is opgebouwd uit aluminium waterstofmoleculen. Deze moleculen zijn door 3DXL digitaal gemodelleerd en geproduceerd in een 24/7 snijfabriek. Na productie is de boom alleen nog in elkaar ‘gepuzzeld’. Op deze manier is een zeer snelle productietijd van minder dan 1 week gerealiseerd. In totaal hebben we in 5 weken het concept bedacht, het ontwerp gemodelleerd, productie en inkoop gestart en afgerond en uiteindelijk de sculptuur geplaatst.

Tijdens de opening zijn door bezoekers groene en blauwe waterstofjes geplaatst, als symbool voor hun bijdrage aan dit project. Op de perspex plaatjes zijn de namen van genodigden geprint zodat Hystock na afloop wist wie het project wil ondersteunen.

boom-3dxl-1

De boom is na de opening in de centrale hal van de gasunie in Groningen geplaatst. Hier is hij nog dagelijks als kunstobject te bewonderen.